Miljöträning/social träning

Miljöträning och social träning är det viktigaste av allt för en valp/unghund. Förlorad miljöträning/social träning är mycket svårt att ta igen och all annan träning med hunden blir lidande om man missar denna viktiga del av hundens utveckling. Resultatet blir oftast en hund som har svårt att koncentrera sig under arbete, eftersom den har så mycket att hålla reda på. Men givetvis också en hund som känner sig osäker i vardagliga situationer av samma anledning.


Social träning

Den sociala träningen påbörjas så fort man fått hem valpen. Första veckorna räcker det att valpen får fin och positiv kontakt med familjen och de närmaste vännerna. Därefter är det dags att ta med valpen ut på klubben och på stan.

Att gå med sin valp på stan är en given fullträff, då många människor kommer att vilja hälsa på den "underbara valpen". Tänk på att ALDRIG lära en valp att inte hoppa på folk. De obehag som valpen får i samband med att du försöker att lära valpen att inte hoppa på människor kommer valpen att sammankoppla med personen som den hälsar (hoppar, klättrar) på. Den kommer inte att förstå att obehagen kommer från dig utan kommer att uppfatta situationen som obehaglig i sin helhet. Detta är en mycket farlig utveckling och resulterar lätt i att hunden blir osäker eller kanske till och med reserverad mot främmande människor. Var istället glad och stolt över att du har en valp som visar fin framåtanda. Ett bra sätt är att fråga personen som vill hälsa på valpen om det är okej att hunden hoppar lite? Om det inte är okej så låter du inte valpen hälsa utan går bara vidare. Förr ansågs det vara bra att knäa en hund i bröstet för att den inte skulle hoppa och den som skulle göra något sådant med mina hundar skulle inte vara glad efteråt. Att hunden tar mental skada av ett sådant handlande behöver jag nog inte orda om. Givetvis blir hunden osäker. Att ha en hund som hoppar är ju inga problem när den är vuxen, eftersom man då bara kommenderar "ligg" till hunden om ni vill stå och prata med någon. Alltså tar vi bort problemet med hoppande hundar genom lydnad när hunden är vuxen.

När du är på klubben så får givetvis alla "duktiga hundmänniskor" hälsa på din valp och det kan vara ett bra tillfälle att ta en trasa och kasta mellan er för att gemensamt leka med valpen. Valpen kommer att uppfatta främmande människor som trevliga lekkamrater och samtidigt få använda sin kamplust och jaktlust. Valpen får ett fint föremålsintresse och bygger upp ett snabbt och bra gripande.

Att träna inkallning av den klassiska typen (att en håller valpen och att den andra visar en godbit eller kamptrasa och springer från hunden och sätter sig på huk en bit bort och ropar) är också nyttigt för valpen. Detta stärker valpen socialt och resulterar i hög motivation för inkallning, men är också ett första steg inför tävlingsmomentet "budföring".

Genom dessa två små roliga övningar har vi byggt upp jaktlusten, kamplusten, föremålsintresset och gripandet. Framförallt har vi fått en hund som tycker att människor är roliga att vara med, och att leka med!

Sammanfattning socialisering:
Låt aldrig din valp få någon som helst tillrättavisning från någon utom dig själv eller din familj. Alla främmande människor skall av valpen uppfattas som roliga och trevliga. Valpen skall aldrig behöva vara orolig för att främmande människor inte är trevliga. På detta sätt får du en trevlig, självsäker, social och öppen hund som tycker om att jobba tillsammans med människor.


Miljöträning

Miljöträning är lika viktigt som social träning. Mycket miljöträning får du på köpet när du kör den sociala träningen. Att vara på stan eller på klubben är ju miljöträning.
Tänk på att om hunden t.ex. blir osäker när ni passerar en soptunna så ger ni den ett tag att försöka våga sig fram till den. Om hunden går fram berömmer ni, men om hunden inte går fram så forstätter ni bara promenaden som om inget har hänt. Tvinga eller locka inte fram hunden. Hunden kommer själv att gå fram när den känner sig mogen för det. Kanske redan dagen därpå!
En sak som man ofta glömmer i sin miljöträning av valpen är skogen. Stubbar och stora stenar kan vara minst lika läskiga som en soptunna. Ta med hunden ut i skogen så ofta som möjligt. Låt den springa fritt och utforska omgivningen. Passa även på att träna kontakt genom att gå från hunden ibland. Belöna den med godis eller kamptrasa när den kommer till dig. Hunden skall älska att vara tillsammans med dig. Respektera lagar och bestämmelser angående lösa hundar i skog och mark i samband med att våra vilda djur har ungar.

Man får dock inte missa vissa viktiga bitar i miljöträningen. Här följer några exempel som har fungerat för mina hundar när jag miljötränat dem för tjänstebruk. Vad som är gemensamt för dem är att aldrig låta hunden komma undan genom att visa osäkerhet. Hunden skall känna fullt förtroende för dig och alltid följa dig dit du går.

Tex.
Rulltrappa: Gå mot rulltrappan. När hunden stretar emot när det är dags att "gå på" rulltrappan så drar du bara lugnt men bestämt hunden med dig ombord på rulltrappan och pratar lugnt med hunden när ni åker upp/ner. Efter ett par gånger så kommer hunden att följa med självmant och lugnt. Var noga med att hunden inte klämmer sig i rulltrappan! Rulltrappor skall man helst inte åka med en hund, men med en tjänstehund kan det vara nödvändigt. Träna inte detta om du inte skall ha en hund som måste klara av rulltrappor!

Brandtrappa: Dra med dig hunden sakta och försiktigt tills den går självmant. Låt inte hunden vinna genom att streta emot. Locka och gulla inte. Då tycker hunden att det verkar onaturligt och kommer att bli mer misstänksam. Gå bara som om det vore det mest naturliga i värden! Ta det givetvis sakta och lugnt! Ha en säkerhetssele på hunden med ett extra koppel, om den skulle få för sig att hoppa eller något liknande på 30 meters höjd! Stanna gärna mitt i trappan och koppla av ett tag. Ge hunden något "riktigt gott". Sätt er gärna ett tag och ha det trevligt tillsammans. Gå därefter vidare. Träning i stora brandtrappor görs inte med valpar utan med unghundar.

Hiss: Gå in med hunden, dra lugnt med dig hunden in om den gör motstånd. Prata lugnt med hunden under färden.

Mängdträning är viktigt när det gäller ovanstående miljöträning. Efter ett par gånger så kommer hunden att tycka att det är helt naturligt att tex. gå i en brandtrappa. Jag brukar gå upp i en gallertrappa som löper runt en silo som är ca 30-40 meter hög. På taket brukar vi sätta oss och koppla av med lite godis och njuta av utsikten! Att jag sedan är så höjdrädd så att jag skakar ett bra tag efteråt, hör kanske inte hit. Hunden har ju åtminstone gjort ett bra jobb, och bevisat att den är betydligt miljöstarkare än jag!

Glöm inte att träna hunden i mörka kulvertar, gångar, garage osv. Lek med hunden. Kanske en boll, kamptrasa eller liknande. Varför inte köra ett skojigt uppletande!?

Sammanfattning miljöträning:
En hund skall ha varit med om allt innan den är ett år gammal. Ta med er hunden så ofta ni har möjlighet. På bussen, på tåget, på stan, till jobbet osv. Det skall inte finnas någon miljö som du kan komma på, som valpen inte har fått uppleva. Detta kommer ni att ha mycket nytta av i hundens fortsatta utbildning. Föregående miljöträningsexempel bygger på att ni är bestämda men vänliga mot hunden. Vänligheten är av helt avgörande betydelse, eftersom du och din hund är ett team där hunden hela tiden ser upp till dig och alla "modiga" saker du gör. Glöm inte att det är en stor skillnad på att prata lugnt och förtroendeingivande med din hund och att dalta med din hund. Att prata lugnt och trevligt med din hund är rätt, att dalta förstärker bara rädslor och är fel! Var alltid naturlig och förtroendeingivande med din hund. Dalta inte!


"Det går inte att lära en gammal hund att sitta" har ni nog hört. Jag skulle vilja säga att det är i stort sett omöjligt att lära en gammal, osocialiserad och dåligt miljötränad hund att fungera riktigt bra i vårt moderna samhälle. Ta därför väl vara på tiden för miljöträning/socialisering av din valp eller unghund!

Jonas Björkdahl (Blackneck's kennel)
070-5951688
www.blacknecks.com

Artikeln är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Publicering får ej ske utan författarens medgivande.